Na het kijken van deze films en TV series begrijp je de simulatietheorie

Alles wat je voelt, hoort, ruikt, proeft en ziet is niet echt, maar slechts een levensechte simulatie. Deze series en films leggen dit concept kraakhelder uit.


 1. 1 Westworld (2016-)


  IMDB: 8.6 / 10
  Genre: Drama / Mysterie / Sci-Fi / Dystopie

  Een technologisch geavanceerd pretpark laat gasten hun fantasieën uitleven in de omgeving van het oude Wilde Westen. Levensechte machines die bekend staan als hosts, voorzien in de behoeften van hun gasten terwijl ze hun gescripte verhaallijnen herhalen. Tot de hosts off-script beginnen te raken en zelfs vormen van bewustzijn vertonen. Westworld is geïnspireerd op de gelijknamige sci-fi-horror uit 1973. De originele film is geschreven en geregisseerd door het invloedrijke sciencefiction-icoon Michael Crighton, auteur van Jurassic Park en The Andromeda Strain.

 2. 2 Altered Carbon (2018-2020)


  IMDB: 8.0 / 10
  Genre: Actie / Drama / Sci-Fi / Dystopie

  Meer dan 300 jaar in de toekomst is de samenleving getransformeerd door nieuwe technologie, waardoor menselijke lichamen uitwisselbaar zijn en de dood niet langer permanent is. Takeshi Kovacs is de enige overlevende soldaat van een groep elite interstellaire krijgers die werden verslagen in een opstand tegen de nieuwe wereldorde. Zijn geest zat eeuwenlang gevangen totdat de rijke zakenman Laurens Bancroft hem de kans biedt om weer te leven. Kovacs zal echter iets voor Bancroft moeten doen, als hij wil worden opgewekt. Bancroft's verzoek aan Kovacs is om een moord op te lossen - die van Bancroft. "Altered Carbon" is gebaseerd op Richard K. Morgan's cyberpunk noir-roman met dezelfde naam.

 3. 3 The Matrix (1999)


  IMDB: 8.7 / 10
  Genre: Actie / Sci-Fi / Dystopie

  Na te hebben gekozen voor de rode pil staat het leven van Neo op zijn kop. De wereld blijkt één grote illusie van een kwaadaardige cyberintelligentie te zijn. Samen met een groep ontwaakten strijdt Neo tegen de krachtige computers om de mensheid te redden. De film heeft na zijn spectaculaire debuut in 1999 nog twee vervolgen gekregen en in 2021 zal de vierde Matrix film in première gaan.

 4. 4 Inception (2010)


  IMDB: 8.8 / 10
  Genre: Actie / Avontuur / Sci-Fi

  Cobb, een ervaren dief die bedrijfsspionage pleegt door in het onderbewustzijn van zijn doelwitten te infiltreren, krijgt de kans om zijn oude leven terug te krijgen als betaling voor een taak die als onmogelijk wordt beschouwd: "inception", het implanteren van een extern idee in het onderbewustzijn van een doelwit.

 5. 5 The Truman Show (1998)


  IMDB: 8.1 / 10
  Genre: Komedie / Drama

  Truman Burbank (Jim Carrey) is de ster van The Truman Show, een 24/7 reality-TV-show die elk aspect van zijn leven uitzendt zonder zijn medeweten. Zijn hele leven is een oneindige soap geweest ter vermaak van de rest van de wereld. En iedereen die hij kent, inclusief zijn vrouw, is eigenlijk een acteur, betaald om deel uit te maken van zijn leven. Terwijl Truman geleidelijk de waarheid ontdekt, moet hij beslissen of hij zijn hart volgt of zijn dagen vol maakt in de simulatie.

 6. 6 Upload (2020-)


  IMDB: 8.0 / 10
  Genre: Komedie / Mysterie / Sci-Fi

  'Upload' speelt zich af in de toekomst waar het bewustzijn van mensen kan worden 'geupload'' naar virtual-reality-hotels. In de serie belandt Nathan Brown na een ongeluk met een zelfrijdende auto in zo een virtueel hiernamaals. Terwijl Nathan aan zijn nieuwe leven went en bevriend raakt met zijn engel (real-world handler), rijzen er vragen over zijn dood.

 7. 7 Black Mirror: USS Callister (2017)


  IMDB: 8.3 / 10
  Genre: Mysterie / Sci-Fi / Dystopie

  Robert Daly is het grote brein achter het VR-spel Infinity. Hij is sociaal alles behalve sterk en wordt binnen zijn bedrijf niet gerespecteerd. Op een dag besluit hij het DNA van zijn meest irritante collega's te stelen. Hij gebruikt dit DNA om het bewustzijn van zijn collega's te kopiëren en te uploaden naar zijn eigen versie van het VR-spel. Vast in het virtual reality spel van een psychopaat proberen de collega's een uitweg te vinden.

 8. 8 Black Mirror: Hang The DJ (2017)


  IMDB: 8.8 / 10
  Genre: Mysterie / Sci-Fi / Dystopie

  Frank en Amy worden door een moderne datingapp voor 12 uur aan elkaar gekoppeld als partners. Na deze periode vervolgen de twee hun eigen pad en worden ze door de app voor onbepaalde tijd gekoppeld aan nieuwe partners. De app analyseert middels big data alle karaktereigenschappen van de gebruikers en claimt hierdoor een slagingspercentage te hebben van 99.8%. Frank en Amy worden door de app wederom gekoppeld en beginnen de logica van het systeem in twijfel te trekken. Zal echte liefde het winnen van big data?

 9. 9 Black Mirror: San Junipero (2016)


  IMDB: 8.6 / 10
  Genre: Mysterie / Sci-Fi / Dystopie

  Het is de jaren '80 in de hippe Amerikaanse badplaats San Junipero. Het verlegen nerdy meisje Yorkie ontmoet het eigenzinnige feestmeisje Kelly. San Junipero is echter geen 'echte' stad, maar een virtuele plek in een simulatie waar ouderen en zieke mensen naar kunnen worden geupload. De aflevering balanceert constant op de rand van het 'echte' en 'virtuele' leven met als grote hamvraag: doodgaan zonder je bewustzijn naar een simulatie te uploaden of oneindig leven in een 'ogenschijnlijk zaligmakende' simulatie.

 10. 10 Black Mirror: Playtest (2016)


  IMDB: 8.1 / 10
  Genre: Mysterie / Sci-Fi / Dystopie

  Naarmate de technologie vordert, zoeken mediabedrijven naar allerlei manieren om de content naar een volgend niveau te tillen. Met augmented reality en virtual reality wordt de consument steeds verder in de mediabeleving getrokken. Maar is er een punt waarop de ontsnappingsdrang aan de realiteit door deze gadgets te ver gaat? Dat is de vraag die wordt gesteld in de tweede aflevering van Black Mirror's derde seizoen, waarin het verlangen om constant door te ontwikkelen met een prijs wordt betaald.

 11. 11 Waking Life (2001)


  IMDB: 7.8 / 10
  Genre: Mysterie / Animatie / Fantasie

  Waking Life gaat over een jonge man in een aanhoudende lucide droomachtige staat. De film volgt de hoofdpersoon terwijl hij aanvankelijk observeert en later deelneemt aan filosofische discussies die kwesties als realiteit, vrije wil, onze relaties met anderen en de zin van het leven met elkaar verweven.

 12. 12 Avatar (2009)


  IMDB: 7.8 / 10
  Genre: Actie / Avontuur / Fantasie

  In de wereld van Pandora leven de Na'vi, wezens die primitief lijken, maar spiritueel hoog ontwikkeld zijn. Vanuit aarde wordt een missie gestart om kostbare mineralen te winnen op deze planeet. Mensen kunnen echter niet ademen in de wereld van Pandora en dienen te worden omgevormd in zogenaamde avatars. Jake Sully is één van de uitverkorenen om de missie te volbrengen, maar wordt verscheurd tussen het opvolgen van bevelen en het beschermen van de inheemse bevolking.

 13. 13 Ready Player One (2018)


  IMDB: 7.4 / 10
  Genre: Actie / Avontuur / Sci-Fi

  In 2045 staat de planeet op de rand van chaos en ineenstorting, maar mensen vinden redding in de OASIS, een uitgestrekt virtual reality-universum gecreëerd door James Halliday. Wanneer Halliday sterft, belooft hij zijn immense fortuin aan de eerste persoon die zijn digitale Easter Egg ontdekt dat ergens in de OASIS verborgen is. Wanneer de jonge Wade Watts meedoet aan de wedstrijd, wordt hij een onwaarschijnlijke held in een realiteitsbuigende schattenjacht door een wereld van mysterie, ontdekking en gevaar.

 14. 14 Interstellar (2014)


  IMDB: 8.6 / 10
  Genre: Drama / Avontuur / Sci-Fi

  In een dystopische toekomst wordt planeet aarde langzaam onbewoonbaar voor de mens. Professor Brand, een briljante NASA-fysicus, werkt aan plannen om de mensheid te redden door de bevolking van de aarde via een wormgat naar een nieuw thuis te vervoeren. Maar eerst moet Brand voormalig NASA-piloot Cooper (Matthew McConaughey) en een team van onderzoekers door de melkweg sturen om erachter te komen welke van de drie planeten het nieuwe mogelijke thuis van de mensheid zou kunnen zijn.

 15. 15 Free Guy (2021)


  IMDB: 7.2 / 10
  Genre: Komedie / Actie / Avontuur

  In 'Free Guy' komt een bankmedewerker erachter dat hij een non-playing-character (NPC) is in een vrije-wereld-videogame. Hij besluit de held van zijn eigen verhaal te worden en ontdekt dat hij zijn wereld moet redden voor het te laat is.

 16. 16 Bonus: The Four Agreements - Matthew Dekay ft. Martin Roth


  Alles wat een mens doet is gebaseerd op afspraken die hij heeft gemaakt met zichzelf, anderen, God en het leven zelf. In deze afspraken kunnen mensen zichzelf vertellen wie ze zijn, hoe ze zich moeten gedragen, wat mogelijk is en wat onmogelijk is. Om persoonlijke vreugde te vinden zou men zich moeten ontdoen van door de samenleving opgelegde en op angst gebaseerde overeenkomsten die onbewust het gedrag en de mentaliteit van het individu kunnen beïnvloeden.


Interessant? Delen zal schelen!

0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *