Je loopt ‘s avonds om een uurtje of 11 nog een rondje in de wijk. Het gevoel van de nacht is er niet. Alles is perfect te zien. Straatverlichting om de 10 meter en boven elke voordeur brandt een lampje. Een LED-lampje wel te verstaan. Zelfs huizen, waarbij de voortuin zich direct onder een lantaarnpaal bevindt, hebben deze haast obsessieve trend overgenomen. Met welke reden?
- Inbraakpreventie? (in een zwaar overbelichte straat)
- Sier/ gezelligheid? (terwijl de bewoners zelf slapen)
- Kuddegedrag? (de buren hebben het ook)
Zegt u het maar.
Kunstlicht in tuinen is aan een opmars bezig. In tuincentra is het aanbod overweldigend. De nieuwste trend? LED-tuinverlichting. En dat maakt een wezenlijk verschil. Kijkt u voor de grap maar eens direct in zo een LED-lamp. Oogverblindend. Als richtlijn kun je aanhouden dat alles tot 3000K warm licht is en alles daarboven koud licht. In tuinen zie je vooral dat felle koude licht als paddestoelen uit de grond schieten. Zo zet je die mooie dure boom perfect in de spotlights. Maar voor wie is dit dan zo mooi? De tuinverlichter ligt zelf op één oor en er loopt ‘s avonds/ ‘s nachts bijna niemand op straat.
Studies tonen zelfs aan dat lichtvervuiling het gedrag van dieren beïnvloedt, denk hierbij aan migratiepatronen, slaapgewoonten en habitatvorming. De felle LED-verlichting zal dit probleem alleen maar gaan verergeren.
Tuinverlichtend Nederland zet elk takje in de spotlights terwijl ze zelf op één oor liggen.
Dat we als mens al een tijd de ontkoppeling met de natuur hebben ingezet kan de heldere geest niet zijn ontgaan. We zijn onszelf gaan zien als een losstaand element op deze aarde, terwijl we onderdeel zijn van het gehele ecosysteem. We willen controle op alle facetten van het leven. Kunstlicht is daar een schrijnend voorbeeld van. We hebben de overbelichting in het Westen al zover genormaliseerd dat niemand nog opkijkt van een heldere nacht. En dat terwijl de lichtvervuiling aanzienlijke negatieve gevolgen met zich mee brengt:
- Schadelijk voor het lichaamsritme bij zowel mens als dier
- Verstoring van ecosystemen
- Verspilling energie
- Geen zicht meer op de sterrenhemel
Die laatste lijkt misschien onbelangrijk, maar als de mensheid niet meer kan uitkijken naar de sterren dan doet dit op mentaal vlak wat met een bevolking. Verder kunnen kijken dan de eigen atmosfeer, groter durven dromen en filosoferen over onze plek in de kosmos. Het zijn geen meetbare factoren, maar oh zo belangrijk voor de collectieve spirituele ontwikkeling van deze aarde.
Lichtstatistieken in Nederland
Nederland: koploper in lichtvervuiling |
Volgens Natuur- en Milieufederaties zijn de donkerste steden van Nederland:
- Stadskanaal in Groningen
- Dronten in Flevoland
- Emmen in Drenthe
- Heerenveen in Friesland
De meeste lichtvervuiling is afkomstig van:
- Amsterdam
- Delft
- Den Haag
- Zoetermeer
- Rotterdam